Bočice i dude za bebe – Vodič za odabir “one prave”

Ulazite u novi svijet zvan majčinstvo, koji sa sobom donosi puno odgovornosti, umora i zbunjenosti. No, kada su u pitanju artikli za vaše najmilije nije vam problem pronjuškati tisuće stranica, poslušati milijun savjeta od „iskusnih“ i pretražiti stotine trgovina – vi ste ipak majka. Vi možete sve. Međutim, to ne znači nužno da morate sve. Upravo iz tog razloga odlučili smo vam pomoći da započnete svoje dane s par mudrosti više o bočicama i dudama. Bočice i dude dolaze u raznim oblicima i veličinama te su različitih materijala. Što je sve bitno znati pri odabiru, donosimo u nastavku.

bočice i dude

Majčino mlijeko – najbolji početak prehrane vašeg djeteta

Za početak, treba istaknuti, da su nizom dugogodišnjih istraživanja potvrđene prednosti majčinog mlijeka za zdravlje, rast i razvoj djece, a tako i za zdravlje njihovih majki. Majčino mlijeko ima važnu nutritivnu ulogu koja je nužna za djecu do 6 mjeseci života. Tek nakon 6 mjeseci života, postepeno se uvodi druga prehrana.

Majčino mlijeko sadrži antitijela koja bebin organizam ne može u prvim danima i tjednima sam sintetizirati te je dojena beba bolje zaštićena od infekcija gornjih dišnih puteva i gastro-enteralnih infekcija. Uz to, iz bočice lakše izlazi mlijeko, pa nije dobro davati odmah bebi bočicu, jer se ne mora truditi i učiti sisati kao na dojci. Zaključak je, dakle, da ništa ne može zamijeniti majčino mlijeko. Usprkos tomu, sve češće se događa da majka ne može ili ne želi dojiti. U tom slučaju dolazimo do biranja bočica, dudica i ostalih pomagala.

Kakve bočice su najbolje za vaše najmanje?

U prodaji stvarno ima različitih bočica za bebe svih veličina i materijala, stoga je važno biti informiran prije kupovine kako biste barem otprilike znali što tražite. Nitko vam ne može reći da će neka bočica biti 100% savršena za vašu bebu te da će ju ona odmah prihvatiti, zato trebate sami istraživati što najviše odgovara vašem djetetu.

Kada pričamo o materijalu, postoje staklene, metalne, plastične i silikonske bočice. Staklene bočice su teže i lomljive, ali lakše ih je prati i sterilizirati. Skuplje su, ali duže traju od plastičnih bočica. Također, mogu se reciklirati kada ih odlučite baciti.

 Plastične bočice su lagane, ne mogu se razbiti i najčešće su jeftinije od ostalih. Poželjno je koristiti bočice koje su izrađene od plastike visoke kvalitete koja ne sadrži BPA, BPS i BPF polikarbonate. Međutim, plastične bočice je potrebno češće mijenjati.

 Silikonske bočice su nelomljive i ne sadrže BPA, ali su skuplje od plastičnih i staklenih te ih je teško pronaći u običnim dućanima.

Metalne bočice je teško pronaći, ali su lagane i nelomljive. No, glavna mana je ta što najčešće nije vidljiva količina tekućine u bočici.

Dječje zdravlje je najvažnije, zato je bitno da se bočice lako čiste prije i nakon upotrebe. Upravo to sprječava skupljanje bakterija koje su štetne za zdravlje djeteta. Najpraktičnije su bočice sa širokim grlom, što omogućuje lakše i nekomplicirano čišćenje, a time i jednostavnu upotrebu. Također, preporučuju se bočice koje se mogu zamrznuti u zamrzivaču i kuhati u kipućoj vodi, što osigurava 100% sterilizaciju proizvoda.

 S obzirom na veličinu najmanje bočice koje možete pronaći imaju 60 mililitara, a najveće 300 mililitara. Postoje i bočice po 120 i 250 mililitara, ovisno o proizvođaču. Novorođene bebe po obroku popiju najviše 60 mililitara, a bebe do dva mjeseca maksimalno po obroku popiju 120 mililitara, pa su vam dvije ili tri manje bočice sasvim dovoljne za početak.

A što s dudama?

Dok je dijete još sasvim maleno, rastreseni ste oko svega jer vas brinu nepoznate situacije, pa se  trudite utješiti svoje novorođenče na sve moguće načine. Ako vam je dijete nemirno, plače, nešto ga muči, ne može se uspavati ili se budi noću – u tom slučaju vam uglavnom počinju savjetovati da probate s dudicom.

Dude varalice su vječna diskusija kod novih, a i starih majki. Pitamo se treba li ih uopće koristiti, kada, postoji li poveznica između dude i krivih zubića, hoće li duda ugroziti dojenje te da li je duda uzrok djetetovom zakašnjelom govoru?

Početi koristiti dudu ili ne osoban je izbor svakog roditelja. Za neke duda varalica uvelike olakšati svakodnevicu jer će dijete konačno postati zadovoljno (ako pretpostavimo da je prije nego je okusilo dudu bilo nervozno i plačljivo).

U slučaju da se odlučite koristiti dudu varalicu, potražite anatomski čvrstu i oblikovanu. Konkretno postoje dvije vrste duda: gumene i silikonske. Gumena je napravljena od prirodnog kaučuka, mekana, elastična i otporna na ugrize. Upravo zbog toga je pogodna za malo starije mališane kojima rastu zubići i koji je mogu grickati. Prije prve upotrebe dudicu je nužno sterilizirati prokuhavajući ju u vrućoj vodi. U pravilu, duda se mijenja svaka dva mjeseca, a pogotovo ako na dudi primijetite pukotinu ili oštećenje. Ako beba ne prihvaća dudu varalicu, ne treba na njoj inzistirati. Jednom kada ju nabavite, trudite se da vaša beba dudu koristi što manje jer previše svakodnevnog korištenja nije dobro za zube. Upravo zato bi bilo dobro da započnete s odvikavanjem od dude što ranije, već nakon navršenih šest mjeseci, kad beba prelazi na krutu hranu, a najkasnije do prvog rođendana.

Međutim, pokušajte izbjeći da je odvikavanje od dude istodobno kad i bilo kakva važna promjena u djetetovu ritmu, jer će mu to biti dodatan stres.

Na kraju – pravilo je da pravila nema! Svaka beba je jedinstvena i najvažnije je da svoju bebu dobro upoznate, naučite njezine potrebe te uz puno ljubavi i nježnosti im na njih i odgovorite.

Pogledajte ponudu bočica i duda

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *