Dječje igre na otvorenom

Što vam prvo padne na pamet kada se prisjetite svoga djetinjstva? Cijeli dani provedeni na livadama, u parkovima i školskim igralištima bili su svakodnevna pojava. Sigurno vam nisu strana poderana koljena i penjanje po drveću u susjedovom voćnjaku u potrazi za najsočnijim trešnjama. Sve su to čari i slatke muke igre na otvorenom kojih danas ima sve manje. Djeca su već u ranoj dobi vezana za modernu tehnologiju zbog koje najčešće ostaju u zatvorenom i propuštaju sve prilike da iskoriste sunčane i tople dane.

Osim što je provođenje vremena vani iznimno zabavno ono je ujedno i vrlo korisno za vaše dijete. Kroz igranje u grupama djeca razvijaju komunikacijske vještine i socijaliziraju se te stvaraju prva prijateljstva. Također, djeca kroz ovakav način igre ,,treniraju mozak” – lakše se koncentriraju i uče na zabavan način. Trčanje, skakanje i penjanje dobro će izmoriti vašeg mališana i osigurati mu čvrst i miran san. Boravak u prirodi, čak i za vrijeme kiše i umjerenog vjetra, očvrsnut će djetetov imunitet i povećati otpornost na prehlade i viroze koje su u rano dobi vrlo česte. Dopustite ima da dožive sve ljepote prirode – mrlje od blata i trave ćete već nekako oprati.    

Obiteljski izlet

Lijepo vrijeme je idealna prilika za obiteljski izlet u prirodu. Opremite se sendvičima, voćem i prirodnim sokovima ili vodom i iskoristite vikend za upijanje vitamina D. Ne morate otići daleko, obližnji park ili livada savršeno će poslužiti. Pristjetite se vaših omiljenih igara iz djetinjstva i zaigarajte ih s djecom. Ako vam je potrebna mala pomoć u odabiru aktivnosti, ovdje je nekoliko naših prijedloga.

Gumi – gumi

Za ovu bezvremensku i jednostavnu igru potrebna vam je samo čuvena ,,lastika” i minimalno tri igrača. Elastičnu gumu pridržavaju dva igrača – prvo oko gležnjeva, a zatim se igra otežava pomicanjem gume na listove, koljena, bedra itd. Ostali igrači na gumi izvode niz pokreta koji se zovu ,,školice” ili igre kao što je Balerina rokoko. Sjećate li se pokreta iz ,,Njemačke školice”?

Crna (crvena) kraljica

Iako igra Crne kraljice ima više naziva, pravila su uvijek ista. Prvo se odredi teren na kojemu se igra te se označe start i cilj. Na startu stoje igrači, a na cilju crna kraljica koja im je okrenuta leđima. Crna kraljica glasno govori:,,Crna kraljica jen’, dva, tri!”, a za to vrijeme igrači se pomiču prema njoj. Pravilo je da se igrači smiju pomicati samo dok je kraljica okrenuta leđima. Na broj 3 Crna kraljica okreće se prema igračima i ako vidi nekoga u pokretu vraća ga na startnu liniju. Igrač koji prvi dotakne Crnu kraljicu pobjeđuje!

Osim ovih zabavnih igara s djecom možete zaigrati dobro poznatog skrivača i klasične lovice, a ako izlet želite iskoristiti i za učenje možete proučavati biljke i kukce koje nađete. Zaokružite ovo kampersko iskustvo sastavljanjem šatora i igrom u njemu. Ovo će za vaše mališane biti prava znanstvena avantura!

Dječji rođendan na otvorenom

Ako se vašem mališanu bliži rođendan i želi ga proslaviti na otvorenom, održavanje male dječje olimpijade zabavljat će njegove/njezine prijatelje cijelo poslijepodne. Dječja olimpijada, dakako, nije rezervirana samo za rođendane. Okupite djecu iz susjedstva zajedno s roditeljima i natječite se u nečijem dvorištu ili u parku. Na kraju olimpijade ne zaboravite svakom malom natjecatelju dodijeliti nagradu!

Pogodi obruč

Cilj ove igre je pogoditi što više obruča malom lopticom. Svaki obruč donosi određen broj bodova, a svaki igrač ima pravo pogađati 5 puta. Zbrajanje bodova odlično je ponavljanje gradiva iz matematike!

Tronoga utrka

Začinite običnu utrku i probudite duh suradnje u vašim mališanima. Mali olimpijci natječu se u parovima, a utrka se zove tronoga jer je jedna noga svakog igrača povezana s jednom nogom njegova para tako za zajedno imaju tri noge. Ova utrka uvijek je ispunjena smijehom!

Povuci – potegni

Podijelite djecu u dvije grupe od kojih će svaka povlačiti jedan kraj užeta. Na sredinu užeta zavežite tkaninu koja će na kraju pokazati pobjednika. Pravila igre su jednostavna – grupa koja povuće uže na svoju stranu pobjeđuje!

Još neki prijedlozi za ,,sportske discipline” su vožnja živih tački (hodanje na rukama dok drugi igrač drži noge u zraku), dobacivanje vodenim balonima, preskakivanje rijeke koja se širi (na tlo se postave dva užeta preko kojih djeca skaču) i utrka s balonom među glavama. Osim toga, uvijek se mogu podijeliti u ekipe i igrati nogomet.

Razmišljate o uređenju dvorišta  koje će vašeg mališana mamiti na boravak na otvorenom? Pretvorite čak i najmanju travnatu površinu u zabavni park za igru uz tobogan, ljuljačku i pješčanik iz našeg asortimana!

Pogledajte ponudu igračaka za igru na otvorenom

Pogledajte ponudu romobila, bicikala i tricikala

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *