Kako najlakše naučiti dijete voziti bicikl?

Dolaskom ljepšeg vremena dolazi i idealna prilika za boravak vani na zraku uz laganiju fizičku aktivnost i obiteljsko druženje. Iskoristite blagodati proljeća kada temperature nisu prevelike i naučite svoje dijete voziti bicikl!


Guralica

Najsigurniji oblik učenja vožnje bicikla za mališane je onaj na guralici. Nakon balansiranja na biciklu bez pedala manja je vjerojatnost da će trebati pomoćne kotačiće kada pređe na pravi bicikl. Naučiti dijete voziti se na biciklu bez pedala (guralici) donosi mnoge prednosti – razvija spontani osjećaj za ravnotežu i motoriku, potiče spretnost te je idealna priprema djeteta za vožnju na pravom biciklu. Kako bi stvorili zdravu naviku, najbolje je dijete odmah naučiti da koristi kacigu i štitnike.

Bicikl s pedalama

Kada dijete svlada održavanje ravnoteže na guralici, spremno je za pravi dječji bicikl s pedalama. Prilikom odabira bicikla imajte na umu da mora biti odgovarajuće visine vašeg djeteta. Ne smije biti premali jer će tada dijete udarati koljenom u volan, ali niti preveliki jer su takvi bicikli nesigurni za upravljanje.

Priprema, pozor, kreni!

Za upoznavanje djeteta s vožnjom na biciklu najbolje je pronaći ravni travnati teren na kojem će biti lakše voziti,dok trava ublažava potencijalne greške i padove. Najprije naučite dijete kako da zaustavi bicikl. Pridržavajte dijete na biciklu i lagano gurajte naprijed dok ono pritišće kočnice. Kada svlada tehniku kočenja, krenite s pedaliranjem tako da ste u početku uz dijete dok okreće pedale. Postepeno ga puštajte da samo preuzme potpunu kontrolu nad vožnjom. Kada uhvati tempo pedaliranja neka se zaustavi s vremena na vrijeme da ne zaboravi kočiti. Prije prelaska s travnatog terena na pločnik upoznajte vaše dijete s prometnim zakonima i kulturom vožnje bicikla među ljudima.

Za vas kao roditelja je najvažnije da djetetu prilikom učenja vožnje bicikla pružite puno ohrabrenja i da se oboružate strpljenjem. Poželjno je da dijete nakon naučene tehnike vožnje nagradite. Uz jedan sladoled vaš će mališan povezati učenje kao pozitivno iskustvo.

Pogledajte ponudu bicikala, tricikala i romobila

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *