Jedno dijete ili više djece – vječna dilema!

Od pamtivijeka postoje rasprave je li za dijete bolje da odrasta kao jedinac ili da odrasta u društvu braće i/ili sestara. Obje opcije imaju svoje pozitivne i negativne karakteristike s ekonomskog i psihološkog aspekta.

jedno dijete

Djeca jedinci

Istraživanja su pokazala da djeca jedinci prije sazru emocionalno i socijalno jer su kroz odrastanje okružena odraslima te da imaju bliskiji odnos s roditeljima. Imaju razvijenije socijalne vještine budući da nisu imali u svoj blizini imali osobu sličnih godina, već su morali se potruditi steći prijatelje. Uspješnije razvijaju osjećaj vlastite vrijednosti, vlastite kompetentnosti i odgovornosti, zbog čega stasaju u samopouzdanije odrasle osobe. Djeca jedinci također su kreativniji jer su morali sami smisliti kako će se zabaviti.

Djeca koja odrastaju uz braću/sestre

Djeca koja su odrastala s braćom i/ili sestrama naučena su dijeliti stvari i međusobno si pomagati. Kroz odrastanje naučeni su rješavati konflikte u odnosima (nema prekida prijateljstva). Odrastanje je glasnije i zabavnije. Razne spačke, pokrivanje leđa i surađivanje, grupno slavljenje blagdana. Lakše prolaze kroz odrastanje i tranziciju u odraslu dob. U kasnijoj dobi zajednički lakše podnose njegu i brigu o starijim roditeljima.

No, ne postoji univerzalno rješenje što je bolje. Uz pravilan rad i odgoj, dovoljno pažnje i pravodobno usmjeravanje svako dijete, bez obzira je li odrastalo samo ili uz brata i/ili sestru, može se razviti u kvalitetnu, predivnu odraslu osobu!

Posjetite naš webshop

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *